Rhinovirus

Jag läste i hästmagasinet att de har fått Rhinoviruset i Holland. Alla tävlingar den här veckan och nästa vecka är inställda till att börja med. I april så är det dags för världscupfinalerna i hoppning och dressyr. Frågan är om Rhinoviruset dragit över till dess eller om de blir tvungna att flytta eller ställa in världscupfinalerna. Om dom får köra är det tveksamt om någon från de andra länderna vågar sig dit.

Är det någon som vet mer om Rhinovirus? Hur smittar det? Hur visar det sig?

/Linn

Det här inlägget postades i Linns inlägg. Bokmärk permalänken.
Annonser via Bloggpartner

7 svar till Rhinovirus

 1. Emma Möller skriver:

  Rhinovirus hos människor orsakar förkylning, bronkit och astma attacker. Gissar att rhinoviruset bör ha samma effekt på hästar. Då vi på cellulär nivå är ganska lika. Dock kan infektion spridas ner genom luftvägarna och ge feber. Rhinovirus har luftburen spridning så det lättaste sättet att bryta smittvägar är att begrännsa möjliga interaktioner mellan djur.

 2. Sofia (vet.stud) skriver:

  Viruset sprids via aerosol genom nysning och hosta eller direktkontakt mellan hästar samt via saliv och urin. Infekterade hästar kan sprida rhinitvirus upp till fyra veckor efter genomgången infektion. Hypoteser om infektioner i urinvägarna med utsöndring av virus i urin under flera månader har också lagts fram. Viruset är relativt okänsligt och kan överleva från timmar till dagar, kanske längre, på boxar, stallinredning och liknande. Virus kan även överföras av människor från en häst till en annan.

  Rhinitvirus orsakar infektion i övre luftvägarna, med symtom som feber, nedsatt aptit och seröst näsflöde. Även lindrig hosta kan förekomma. Hos en del hästar ses endast en ökad rodnad i svalget vid endoskopering med fiberoptik.

  På samma sätt som hos oss människor är det framförallt den unga hästen som drabbas och insjuknar. Infektionen är vanligast hos två-åriga hästar i träning och framförallt under höst- och vintermånaderna.

  Hos äldre hästar förlöper infektionen oftast utan synbara symtom. Det enda tecknet på att allt inte står rätt till är nedsatt prestationsförmåga, hästen tränar och tävlar men presterar inte som förväntat.

  http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hast/Luftvagssjukdomar/?lid=25058

 3. Ebba skriver:

  Har tyvärr aldrig hört talas om det…

 4. Gud vad det sprids hästsjukdomar överallt, snart vågar man knappt åka iväg för att träna eller tävla :(

 5. Paulina skriver:

  Usch, vad synd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>